تمام نکات مستند سازی (قسمت اول)

تمام نکات مستند سازی (قسمت اول)

time2

در این مقاله میخواهیم این را بررسی کنیم که چه نکاتی در ساخت و تدوین یک فیلم مستند خوب کمک میکند ، پس با ما همراه باشید.

کنترل زمان با تغییر ضرب

 

ذهنیت در برابر عینیت

 

ما در جهانی مملو از تضادها زندگی میکنیم. حال و احساس انسانها دایما در حال تغییراست مانند کسی که پس از یک رانندگی دیوانه وار در شب می ایستد تا ستارگان را نگاه کند. فیلمهای شما میتواند مملو از این احساسات آشنا باشد و تماشاچی را با این دوگانگی ها و تعارضات درگیر کند.

 

زمان ،ضرب آهنگ و تمرکز

 

زمان

انسان توسط ضرب آهنگی هدایت میشود که در مغزش تولید میشود و کنترل تنفس و تپش قلب و …بر عهده دارد. هر کاری در زندگی که انجام می دهیم با ضرب آهنگ، زمان و ظرفیت ذهنی و فیزیکی ما میزان می شود…. حتی میگویند حداکثر مدت یک فیلم بر اساس ظرفیت مثانه آدمی تعیین شده است…علاوه بر سرعت و ضرب آهنگ موجود در هر عمل، سرعت حرکت در تصویر را محتوی، علت حرکت و هدف موضوع متحرک تعیین میکند. همانطور که مدت زمان لازم برای عبور از عرض خیابان به حجم ترافیک آن بستگی دارد….

 

تسلسل و توالی

 

زندگی جریان مستمری است که تنها وقایع معدودی از آن در یاد می ماند. به همین دلیل در یک فیلم هم سعی می شود قسمتهای مهم به هم متصل شوند ومانند فرایند رویا بخشهایی از قصه پنهان و یا پدیدار می گردد.

 

انتقال و ابزار های انتقالی

 

در زندگی واقعی انتقال از مکانی به مکان و یا زمان به زمان دیگر معمولا کند ونامحسوس است. قصه ها با پنهان کردن درزهای بین سکانسها و یا با مشخص کردن آنها این کار را انجام می دهند . مانند برش از انجام یک عمل در یک مکان (نوشیدن آب در خانه ) به تصویر همان عمل در مکان دیگر(نوشیدن آب در محل کار) و یا کات هایی از جوانی که با آرامش رانندگی می کند و همراه با رادیو آواز میخواند به کامیونی که با سرعت در جاده میراند و چهره راننده وحشت زده اش، یک انتقال تکان دهنده است.

از دیزالو نیز برای نمایش فاصله زمانی در انتقال از مکانی به مکان دیگر استفاده کرد.از صدا نیز برای فرایند انتقال استفاده می شود.هر انتقال نشان دهنده گرایش یا دیدگاه خاص متعلق به یکی از شخصیت ها یا خود قصه گو است.

تمام آنچه که در تدوین فیلم مستند خطا است

 

 یک: مستند بیش از حد طولانی است

 بیشتر مستندها بیش از حد طولانی اند. زمانی به این نتیجه می رسید که مستند خاتمه یافته است. دوباره آن را مرور و ده درصد از آن را حذف کنید. از نتیجه کار حیرت خواهید کرد.

 

 دو: اتکا به صدا برای انتقال معنی

 صدای خوب همیشه نعمت است، اما مستند تجربه ای دیداری است. مستند را برای تفهیم منظورتان به مخاطب تدوین کنید، آنگاه خواهید دید چندان نیازی به گفتن ندارید. اتکا به کلمات، مستند را کند و طولانی می کند. به همین دلیل است که نباید گفتار را تا شروع برش نهایی بنویسید.

 

 سه: استفاده از تصاویر نامناسب

 استفاده از تصاویر نامناسب معمولاً نتیجه اتکا به گفتار به جای دیدار است.

 

 چهار: تکرار بی دلیل نما

 شاید یک نما را دوست داشته باشید یا برای تدوین معقول به نمایی احتیاج داشته باشید. تکرار نما برای مخاطب به معنای اهمیت آن است. مواظب باشید مخاطب را با تکرار نماهای غیر مهم گیج نکنید.

 

 پنج: ساختار کاذب یا برش لوس

 ساختار کاذب یعنی اینکه نماهای مشابهی را نمایش دهید که ارتباطی با هم ندارند. اگر ناگهان این جمله را گفتید که «آره، این برش تیز است» می فهمید ساختاری کاذب درست کرده اید.

 

 شش: موسیقی تصویری کردن بخش هایی از فیلم

 قطعه ای موسیقی پیدا کرده اید و با خود می گویید: «آهنگ خوبی پیدا کردم. هر نما را با ضرب آهنگ نزولی برش می دهم.» این کار را نکنید.

 

 هفت: گفت و گو کنندگان

 گرفتن تصاویر متعدد از چهره افراد در حال گفت و گو خیلی ساده است، اما انتخاب زمان استفاده از آن ها مشکل. چهره شخصی که صحبت می کند در واقع اصلاً برای مخاطب جالب نیست. گفت و گو کنندگان اکثر مواقع مستند را کند می کنند.

بدون نظر

ارسال نظر

نظر
نام
ایمیل
وب سایت